Om Slå tillbaka!

Slå tillbaka! Handbok i självförsvar för kvinnor kom ut första gången 1993 och sedan i en något reviderad utgåva 1996. Tio år senare kom boken i pocket.
    Boken diskuteras fortfarande ibland, som här på bloggen Boktipset ni na ni na nanna, där skribenten uttrycker sin förvåning över att Moa Elf Karlén och Johanna Palmström publicerade en bok med samma namn som också handlar om självförsvar - utan att nämna mitt arrbete eller min bok en enda gång. Jag blev självt förvånad när jag fick se deras bok. Inte bara för av att de använt min titel, utan att de också skrev om feministiskt självförsvar på ett sätt som var mycket snarlik den metod jag utvecklat. Senare fick jag veta av Natur&Kultur att författarna hade hört av sig och frågat om de fick använda titeln - vilket förlaget sagt ja till utan att konsultera mig. Det finns dock inget groll mellan Moa, Johanna och mig. 
   Det är en märklig känsla att se sitt eget arbete, ibland de exakta ord och exempel jag själv använde när jag undervisade, upprepas av tredje eller fjärde generationens feministiska självförsvarsinstruktörer - utan att de har en aning om vem jag är. Men det har sin förklaring. Brytningen mellan mig och radikalfeministerna var infekterad, vilket jag skrivit om i den här artikeln, och jag tycker att det viktigaste är att fler kvinnor lär sig självförsvar. 

   Boken och det feministiska självförsvaret fick mycket medial uppmärksamhet under slutet av 1980-talet och första hälften av 1990-talet. Det är dock i tryckt media, men en dag kanske jag skärper mig och scannar in materialet!